Langkah Sederap

Daisypath Friendship tickers

Monday, December 6, 2010

Fill up your BRAIN

بسم الله الرحمن الرحيم 
 Allahu Akbar!


Membaca. 

Selalu orang buat 'membaca' itu sebagai hobi.

Aku sangat teruja bila tengok apa yang dikatakan sebagai buku itu. Banyak buku, lagi jadi rambang mata. Keterujaan apabila nampak satu buku itu ibaratnya seperti nampak makanan yang sangat lazat dan kalau masih tidak dapat membelinya seperti menelan air liur-yang-nak-makan-jugak-benda-sedap-tuh. Kemecer orang jawa kata.


3 buku sudah berjaya dikhatamkan dan ingin sangat anda membacanya!


1) DOES MY HEAD LOOK BIG IN THIS? BY RANDA ABD FATEH

Awesome! Memang Lazat. Penggunaan english yang tak-berapa susah-nak-paham. Menceritakan tentang seorang Aussie-Palestin Muslim. Amal namanya. Hidup dalam dunia yang mentalitinya Islam itu terroris. Fuh. Memang mencabar. Konflik dengan kawan sekolah, cikgu, mak bapak , enviroment. Keputusan Amal untuk memakai tudung secara full timer adalah main point dalam buku ni.Satu lagi pencerahan tentang 'the outside world'. Must Read!

Randa Abd Fateh pun ada menulis buku Ten Thing I hate About Me. Superb! 
*Sumber gambar: My Hamidian Mate! Tanx Dayah


















2) TUNGGU TEDUH DULU BY FAISAL TEHRANI

Dulu FT adalah penulis kegemaran saya :p  Buku ini mengisahkan tentang perjalanan hidup seorang Salsabila yang meneruskan perjuangan Islam melalui perniagaan. memandangkan penulisnya orang berfikrah. Ya jadi, watak-watak di dalam novel in juga mempunyai fikrah pengetahuan islam yang jelas. Tunggu teduh dulu, mempunyai pelbagai makna tersirat yang mampu di olah oleh FT. Well Done!

Sal Kahwin di Makkah :D









3) MEMBANGUN UMMAH SUATU KENYATAAN BUKAN KHAYALAN BY PROF DR YUSOF QARDHAWI

Buku ni, memang mantop! Menukilkan perdebatan antara Prof Yusof Qardhawi dengan Prof Sayyid Yasin yang tidak bersetuju dengan pendapat Ulama' Besar Al-Azhar ini. Beliau menganggap ianya hanya mimpi-mimpi kosong yang tidak releven. Prof Qardhawi mematahkan hujah tersebut dengan menulis satu artikel lain mengenainya. Memang mantap.

* tiada gambar untuk buku ini* sekian.

.........

Buku yang sedang dituntut untuk dibaca ialah buku ini:

saya baca versi BM punya.





Manfaatkan cuti anda dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti isi-ilmu-dalam-otak.

* Yang pastinya, BACALAH DENGAN NAMA TUHANMU.

2 comments:

Al - Mu'allim said...

Buku Tunggu Teduh Dulu mmg menarik.
Saya bukanlah peminat Faisal, bahkan tidak pernah berjaya menghabiskan bukunya kecuali Tunggu Teduh Dulu.

Cuba juga membaca buku lain, tp gagal.

SITI NORATTIQAH HJ AZMAN said...

^^

dh cuba baca Tuhan Manusia? buku pertama FT yg saya baca.

Yg ni serius sikit.