Langkah Sederap

Daisypath Friendship tickers

Thursday, November 18, 2010

Posto! Posto!

بسم الله الرحمن الرحيم
 Allahu Akbar!
Kepala Surat


Kehadapan YAB Dato' Menteri Besar Selangor yang juga merangkap sebagai EXCO Pembangunan Tanah, Kewangan dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Dengan ini, saya sebagai satu daripada jutaan rakyat Negeri Selangor ingin mengemukakan beberapa cadangan dan penambahbaikan agar kepimpinan YAB dapat diteruskan dengan mantop dan diredhai Allah.

....

Sebenarnya saya tidak tahu nak tujukan surat ini kepada siapa. Antara jawatan-jawatan ini, semuanya macam berkaitan sahaja. Antara EXCO Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, YB Yaakob bin Sapari,  EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, YB Teresa Kok Suh Sim dan jawatan yang disandang YAB sendiri. Diharap, sesiapa yang terasa ambil lah ini untuk tindakan susulan.


Hal ini berbangkit adalah kerana.. (ok.mintak keizinan. Tulisan selanjutnya dibawah ini saya tulis dengan ayat tidak skema.Terima kasih)


Hal ini berbangkit adalah kerana pada hari ini 18 November 2010 bersamaan hari Khamis, hari kedua Raya Aidil Adha, kami telah pergi ke pekan Banting untuk mencari kek sempena hari lahir emak yang ke 47. Al kisahnya, bapak telefon, pesan kepada saya untuk membeli satu set KFC Bucket. KFC! Kentucky Fried Chicken! Anda tahu apa ertinya bagi saya? Dengar perkataan KFC pun saya dah fobia.

Seperti mana yang ramai tahu, KFC itu adalah sekutu kuat Amerika dan Yahudi yang menyokong serta mendokong beberapa siri peperangan yang berlaku ke atas Dunia Islam. Terutamanya di negara Palestin yang kini tiada lagi tercatat di atas peta dunia. Apakah maksudnya???


Segala ilmu dan maklumat yang saya terima, menunjukkan bahawa jika kita membeli atau menyumbang kepada mana-maa agensi yang berkaitan dengan msuh-musuh Islam, itu dikira sebagai BERSUBAHAT! Anda tahu dosa bersubahat itu dikira bagaimana? saya ingat lagi masa Form 5, ustaz cerita di akhirat nanti, anak-anak Palestin yang syahid ketika ini akan menuntut bela terhadap kita yang secara tidak langsung memberi sumbangan dalam mebunuh mereka. Ouch. Tidak takutkah anda?

Tsk. 

Dalam hati saya ketika itu, saya menjerit. KENAPA TIDAK ADA RFC DI SINI!!! ARGH!!! anda tahu apa itu RFC? ya itulah Radix Fried Chicken keluaran Syarikat HPA, syarikat Muslim yang sepatutnya kita sokong. Sedap pun sedap. Sementelah saya mengaji di Penang, kami sering ke cawangan RFC di Sg Petani. Lapang rasanya bila makan di situ. Bukan disebabkan lokasinya, tetapi rasa lega atas ketidak risauan memberi sumbangan seperti makan KFC.

Oh ya. RFC ini sebijik macam KFC. Memang dicipta sebagai gantinya. Tsk. Kenapa di Banting ini tiada?? Bukan setakat Banting. Tidak pernah ku dengar lagi ada cawanag RFC ini di Selangor. Tsk.

Dengan rasa runsin, saya bertanyakan pendapat seorang sahabat yang menjadi rakyat kepada negeri yang baru sahaja diisytiharkan MAJU iaitu Negeri Melaka. TSk..

Bukan main lagi beliau mencadangkan beberapa jenis makanan lain yang boleh dibuat ganti. 

"Beli ayam HPA, kat sini ada" -MI

Tak dak..

"haih, mesti ada"- MI

 Tak dak..Satu Banting aku dah pusing.

"piza muslim tak dak ka? Kat sini ada"- MI

Heh. Tak dak..

"hari ni kitorang nak gi makan nasi mandi"

Semestinya di Melaka. huh.

.......

Ok. sila baca bukan dengan nada cemburu. haha.


.....

Apa yang ingin sampaikan disni ialah kepentingan kita mempunyai satu hub makanan halal lg baik. HALALAN TOYIBAH. Menyokog usahawan muslim dan bumiputera.  Perut rakyat jelata juga terpelihara dengan makanan halalan toyibah. Semoga Allah memberkati kita.


Saya tidak mahu mengulas panjang tentang kepentingan hub makanan halal ini di bangunkan. Anda sendiri sudah arif tentang perkara ini.

Saya berasa amat sedih apabila mengenangkan Makanan2 yang ada di Banting, Mc Donal, Secret Recepi, KFC, Pizza Hut. serba serbi lengkap. Tsk.

Saya mohon pertimbangan daripada pihak kepimpinan supaya mengadakan satu usahasama dengan usahawan-usahawan muslim supaya membuka cawanag kedai mereka di Selangor. Saya amat memerlukan makanan zahir dan batin yang diredhai Allah. Please..

Mungkin surat ini juga boleh ditujukan kepada YB Datuk Dr. Hassan bin Mohamed Ali EXCO Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam. Mungkin.


Selangor Maju 2005. Melaka baru je maju 2010. heh.
Salinan Kepada ( s.k)  Blog s e n y u m ii

                                 Pejabat Menteri Besar
                                 
                                 YB Merlimau (permintaan MI)

Rakyatmu,
Siti Norattiqah Hj Azman
Kg. Kundang, Selangor Darul hsan.


3 comments:

Muna 'Izzah Md Isa said...

Melaka maju bukan sebarang maju. Apa mau makan bilang sja. Haha.
Nti aku bawak ko g mkn nasik mandi yg sgt sdap tu. Wlaupon abg aku kata aku exxagerate je. Heh.
Em.
Byk kesalahan tatabahasa. Tp xpe. Yb2 besenye x tau hukum tatabahasa.
Pg la pos.

Serikandi Islam said...

TEORI HAKU:if u can't get in ur place,makan je kt tmpt org.

bru je makan rfc kt mydin melaka.ritu.btul weh.ade rilek je mkn.cm xde syubhah lgsg.nak2 tgk waiter die pakai bju muslimah.mksud haku,BETUL-BETUL muslimah punye tshirt.bukan skirt tw.

lawak r entry ni.SUKE SUKE SUKE.luahan ati sorg rakyat.haha

[eh tp fmily hku xsuke rfc.die kate ayam die xsdp.(T.T)

Anonymous said...

ermm,, suke laa entry ni,, ermm,, akak post sekali utk yb kt swak ea,, kalu blh utk yb setiap bhgian ker,, hehe,, bia setiap bhgian kt swak ad skurang2ny 1 cawangan rfc,, nnt blh laa rfc jd port tbaru sbg ganti kfc,, hehehe